ELAZIĞ'IN TESCİLLİ LEZZETİ 'ORCİK' İÇİN MESAİ BAŞLADI

Elazığ'da bağ bozumunun yapılmasıyla birlikte köylerde coğrafi işaret tescili alan "oorcik" için mesai başladı. İnşaat mühendisi Ahmet Altunyuva da, mezun olduktan sonra yöneldiği baba mesleği orcik üretimini yaparak iş hayatına atıldı.

ELAZIĞ'IN TESCİLLİ LEZZETİ 'ORCİK' İÇİN MESAİ BAŞLADI

Geçtiğimiz yıllarda valiliğin girişimi ile coğrafi işaret tescili alan orcik (cevizli sucuk) ceviz ve üzümlerin toplanmasıyla birlikte köylerde doğal olarak yapılmaya başlandı. Köylerde vatandaşların önemli bir geçim kaynağı haline gelen orcik için önce cevizler toplanıp kırılıyor, ardından bağlardaki üzümler toplanarak sıkıldıktan sonra şıra haline getirilip kazanda kaynatılıyor. Cevizler tek tek ipe dizilerek kazanda kaynatılan üzüm şırasına defalarca batırılarak asılıp güneşte kurutulduktan sonra hazır hale getiriliyor. Elazığ'da hazırlanıp ülke geneline gönderilen orcik, firmalar aracılığıyla yurt dışına da gönderilerek kente önemli bir ekonomik kazanç sağlanıyor.

Kaynak: IHA

Güncelleme Tarihi: 04 Ekim 2020, 14:31
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner16

banner1

SEO Uzmanı
Sprey Nozul