Denizlerde balık neslinin sürdürülebilirliği açısından mevzuatta belirlenen ölçülerde balık avı yapılması gerekiyor. Özellikle Karadeniz'de dolgunca çıkan hamsinin 9 santim altında avlanması, balık neslinin devamlılığını tehlikeye düşürüyor. İstanbul Tarım ve Orman Müdürlüğü Su Ürünleri Kontrol ekipleri de bitirdikleri denetimlerle balık boylarını arama etti. Ekipler Kadıköy'de ilçesinde mevcut Balık Satış Yeri'nde balık boyu ve balıkçılarda hıfzıssıhha denetimlerinde bulundu.
Her balık türünün avlanma boyu var
Kadıköy'de denetimlere eklenmiş olan İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Karaca, “1380 önemli su ürünleri kanunu çerçevesinde Sahil Güvenlik Komutanlığı Müdürlüğü'müz ekipleri, kükremek polisi, İBB kolluk ile bu arada denizde karaya depar belgesi noktalarında ve şekilde denetimlerimiz yapıyoruz. Ayrıca içre bulunduğumuz dağınık satı noktalarında yapıyoruz. Burada boy denetimini yapıyoruz Denizde devir boy ve toprak yasaklarına, Halde ve karaca depar belgesi noktalarında da boy denetimlerine bakıyoruz. Boy denetimi demek, müşterek balığın, minimum avlanma boyu var. Mesela hamsi balığında 9 cm istavrit, tavuk balığı barbun gökçe seretan de ise 13 cm, ateş balığı ve tekirde ise 11 santim, lüferde 18 santim sivri da 25 santim olması gerekiyor. Bunlar ilmî kendisine hocaların oturup belirledikleri ve değme müşterek balığın üremesi düşüncesince geleceği irilik demektir. Yani bizlerden ahir nesiller de balık yesinler niteleyerek bu emek harcamaları sergiliyoruz” niteleyerek konuştu.
Kaynak: IHA
Güncelleme Tarihi: 11 Ocak 2021, 14:46